Per què no podem deixar la defensa del medi ambient i del territori en mans dels polítics…. Contraataquem!

Contraataquem!

El canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, l’escassetat de recursos naturals, en general el constant i creixent descens de qualitat de vida i una obligació de futur pels nostres joves constitueixen desafiaments col.lectius que, si bé sabem no podem deixar en mans de polítics ni d’institucions públiques, també som conscients que un planeta millor és possible gràcies a la força de la societat civil.

Per tant, donat que ens cal una societat cada dia millor informada i més compromesa davant la innegable deterioració de la salut del nostre planeta, les advocades i advocats d’Ecologistes en Acció no podíem quedar-nos al marge enfront d’aquest problema i és per això que hem preparat una Guia, treballada i publicada per a orientar en l’àmbit de l’accés a la justícia i el dret ambiental.

El principal repte rau en el fet d’arribar a la ciutadania, aquella que se sent membre actiu de la seva comunitat, aquella mancada de suport jurídic, per donar a conèixer i explicar el funcionament d’aquestes eines, no només útils sinó moltes vegades necessàries i indispensables.

Per això existeixen les eines reglades per l’ordenament jurídic per la defensa del medi ambient i del territori, però el ventall de possibilitats d’actuació per part de les plataformes i/o dels particulars és molt més ampli: des de campanyes de comunicació a accions diverses de desobediència civil. De fet, hi ha instruments no formals que poden tenir una eficàcia més gran que les eines reglades. Els nostres estimats Aiguamolls de l’Empordà no existirien tal com els coneixem ara, si no hagués estat per un grup de valents que es van atrevir a encadenar-se a les retroexcavadores. Per això recomanem sempre combinar totes les eines al nostre abast per idear estratègies d’incidència social i política.

Que la societat civil tingui atribuïda la facultat d’accés a la informació ambiental es constitueix, ni més ni menys que, com un dret humà reconegut a tots els nivells normatius. Té un paper essencial per a la conscienciació i educació ambiental de la societat, es constitueix com un instrument indispensable per a poder intervenir amb coneixement de causa en els assumptes públics i promou transparència i obertura en el procés de presa de decisions.

Que la societat civil sàpiga auto-organitzar-se i trobar la millor fórmula i la més eficaç és un altre repte, previ, però ineludible, per portar a bon terme totes aquelles lluites que calen i caldran per defensar el nostre entorn: Així com que sàpiga que existeix una forma de finançament de participació cooperativa per a obtenir recursos pels seus projectes a petita i gran escala i, impulsar així, aquells que aposten per un desenvolupament sostenible del medi ambient i l’economia.

Que la societat civil tingui accés a la justícia és fonamental per a garantir l’aplicació i execució de les normes de protecció ambiental quan s’incompleixen. Per això, hem de posar èmfasi, no només en les actuacions que podem portar a terme en la via administrativa, sinó també en l’accés a la justícia en els diferents ordres jurisdiccionals que intervenen en la defensa del nostre dret a un medi ambient sa.

I que la societat civil conegui les eines que ens proporciona la Unió Europea. De fet, no oblidem que la major part de la normativa mediambiental vigent avui dia té el seu origen en la Unió Europea i hi ha mecanismes que ens permeten, gràcies a la nostra ciutadania europea, participar en la seva el.laboració. Per un altre cantó, les institucions europees representen una instància, de vegades la ulterior i definitiva, a la que els ciutadans europeus ens podem adreçar quan detectem que aquesta normativa mediambiental no està sent correctament aplicada per les autoritats nacionals.   

Si us plau, no deixeu la defensa del medi ambient o del territori en mans dels representants polítics, doncs a la pràctica, i siguin del color que siguin, aquests només veuen el nostre entorn com a una suposada font de recursos inesgotable en benefici d’interessos obscurs -i això ens ho diu una experiència acumulada com a col.lectiu de més de vint anys-. Creiem que la riquesa del nostre entorn està per ser gaudida per totes i tots, no pas per apropiar-la-hi, per això, amb tots els respectes que ens mereixeu tots els que no hi esteu d’acord, hem decidit que, a partir d’ara, Contraataquem!

Si t’interessa el llibre CONTRAATAQUEM! Guia jurídica per particulars i plataformes per la defensa del medi ambient i del territori), el pots trobar aquí: https://wordpress.com/view/defensalegaldelmediambient.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s